Svensk travsommar när den är som bäst

Sommaren innebär mer än bara sol och bad. Sommaren är en tid för att besöka några av Sveriges bästa travbanor. Runt om i landet pågår det hela sommaren allt från V4-lopp till V86 och V75. Trots att travsporten pågår året runt är det något speciellt med just sommartravet. Man kan sitta kvar på läktaren under nattloppen utan att frysa och kombinationen av hästar och ljuvlig, grön sommar är för några helt oslagbar.

Hittills i år har vi fått se fantastiskt fina prestationer från både hästar och förare. Tränare har redan slagit vinstrekord och tagit emot priser. Det märks att det går bra för svensk travsport.

Svensk travsport bland de största i världen

Tillsammans med USA och Frankrike är Sverige en av de största travnationerna i världen. Det är därför inte ovanligt att flera internationella stall deltar i travloppen som hålls över hela Sverige, från Malmö och ända upp till Boden. Att spela på hästar har för många blivit något av en tradition och det är inte ovanligt att man tar med sig hela familjen för en dag på banor som Solvalla eller Åbytravet. På sidor som bet365 finns odds för både internationella och nationella travtävlingar med spelstopp bara några minuter innan loppen går av stapeln. Bland annat är det hästen Lazarus som tros vinna långtidstravet Inter Dominion i sommar med oddsen 6,00.


(Bilden heter "Necklace, Solvalla 2011-05-18" (CC BY-SA 2.0) och är tagen av Stockholm Farm.)

Överlägsen travtränare

Chefen för Stall Zet, tränaren Daniel Redén har haft ett riktigt bra år, och bättre ser det ut att bli. Inte nog med att han har flera av stallets elithästar med i nästan varje lopp, han redan slagit sina egna vinstrekord och förra årets vinstrekord. I och med detta har han slagit rekord två år i rad! Redén tar däremot inte på sig hela äran själv, utan säger att han arbetar med ett fantastiskt crew och att det är de som gör att allt fungerar. De arbetar alla åt samma håll, vilket hästarna märker. Deras motto är därför: ”En glad häst, är en bra häst”.


(Bilden heter "Horses" (CC BY 2.0) och är tagen av paulvico.)

Tränare prisad för sitt mod

Det finns inte lika många kvinnliga travtränare som det finns manliga, och det finns definitivt inte många kvinnliga travtränare som är under 30 år. Men så finns det Maria Törnqvist, som i höstas vågade gå sin egen väg och öppnade upp sitt eget elitstall. Nu har hon fått ta emot Johan Sandqvists Stipendium som årligen tilldelas en A-tränare under 35 år.

Det var under Halmstadtravet som det tillkännagavs att Maria hade vunnit priset, något som hon inte kände till i förväg. Det var bara av en ren slump som hon befann sig i publiken med några vänner. Svensk Travsports motivering var att hon är målmedveten och inte är rädd för att jobba. Att hon har haft mod nog att våga satsa på sin karriär. Nu hoppas Maria kunna inspirera andra ambitiösa kvinnor och tjejer att våga ta steg och satsa på sina karriärer.

16 jul 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)