Blir det en svensk succé i Prix d'Amerique?

Prix d'Amérique är travvärldens största lopp och går årligen av stapeln på Vincennesbanan i sydöstra Paris under den sista söndagen varje januari. Det är en tävling som hållits varje år ända sedan 1920, med undantag för 1940 och 1941 då andra världskriget satte stopp och har alltid varit ett återkommande inslag för alla travälskare.
Entrén till Vincennesbanan
"Entrén till Vincennesbanan" av KoS (CC BY-SA 3.0

Namnet, Prix d'Amérique, är en gest till amerikanerna som ett tack för deras hjälp i Frankrike under första världskriget. Loppet är 2700 meter långt och prissumman är på hela 450000 euro, vilket motsvarar närmare 5 miljoner SEK med den nuvarande valutakursen. 

Det är med andra ord ett lopp som har en lång tradition och som lockar de allra bästa travkuskarna runt om i världen att delta. Detta har inte stoppat svenska kuskar/hästar från att ta hem titeln vid ett flertal tillfällen. Här är ett stapeldiagram som visar nationaliteten på vinnarna under de gångna åren.

/stapel-pda.pngEn klar inhemsk dominans med de franska hästarna i topp, men vi har under åren fått se sju svenska segrar och frågan är om det kan bli ännu en i januari? Sett till oddsen på vinnare känns det inte omöjligt, åtminstone sett när det gäller en svensk kusk. Ett möjligt betting tips på https://extra.bet365.com/news/sv , där bet365 i nuläget erbjuder 2,80 på oddsfavoriten Face Time Bourbon till 2,80. Den franskfödda hästen körs av Björn Goop, vilket isåfall skulle innebära Goops andra seger i Prix d'Amérique då han 2018 vann med Readly Express. Face Time Bourbon har ett minst sagt imponerande facit med sig, 16 segrar på 19 starter. Kan duon stå för favorittrycket när det gäller på den allra största scenen?
 

Den första svenska kuskvinsten togs redan 1950 då Sören Nordin vann tävlingen med Scotch Fez. En historisk seger togs 1995 då Helen A Johansson vann med Ina Scot, vilket gjorde henne till den första och hittills enda kvinnan som vunnit tävlingen enligt  https://www.svd.se/storskrallen-blev-borjan-till-slutet 


"Helen A Johanson och Ina Scot" av sli417 (CC0

Att det blir ett lopp med hög konkurrens om vinsten råder det dock ingen tvivel om i den kommande upplagan. Face Time Bourbon må vara klar favorit och en av de bästa som Goop säger sig ha kört enligt https://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/a/50ew4b/hedersuppdraget-for-svenske-stjarnan, men bland annat den regerande mästarinnan Belina Josselyn och tvåfaldiga mästaren Bold Eagle kommer vara redo att konkurrera om titeln igen.
 
En av de allra mest överlägsna hästarna i tävlingen genom alla tider är annars stoet Uranie som vann 1926, 1927 och 1928. Att hom var så överlägsen uppskattades dock inte av arrangörerna, så både 1929 och 1930 tilldelades Uranie en utökad löpsträcka att springa på 50 respektive 75 meter. Hon slutade otroligt nog trots detta på en andraplats 1930.

Det lär inte bli tal om några Uranie/Ingemar Stenmark-inspirerade ändringar i reglerna av de kommande upplagorna av tävlingen, men ger fortsatt en intressant inblick i hur Prix d'Amerique har ändrat sig något genom åren. Nu får vi se fram emot upplösningen och tävlingen som kommer allt närmare! Hur tror du att det kommer gå? Håller Face Time Bourbon för favorittrycket eller får vi se någon annan kliva högst upp på pallen?

21 nov 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)