Trav i Europa och USA | Gratis travtips | SvenskaTrav

Övriga sidor

Trav i Europa och USA

Trav har kommit att bli en av Sveriges största folksporter. Varför så är fallet kan man bara spekulera i. V75, V64 och liknande spel har blivit en del av den svenska kulturen och ett sätt att ha en regelbunden social aktivitet med människor man kanske inte umgås med på fritiden. Det är till exempel inte ovanligt att det finns en spelgrupp mellan kollegor på arbetsplatsen. Kanske kan faktumet att kvinnor och män i allt högre grad tävlar tillsammans i hästsport också vara en anledning till sportens popularitet, som Ridsport rapporterar. 


Pixabay: Pixabay

Oavsett vad anledningen är så är det inget tvivel om att trav till största delen lever i Europa, framför allt i Sverige och Frankrike. Italien var på 20-, 30- och 40-talen också en gigant inom travsporten med åtta Prix d'Amérique-vinster. Intresset i Italien har dock dalat något sedan dess. Elitloppet på Solvalla i Stockholm är tillsammans med Prix d'Amérique i Paris de största travloppen i Europa och ingen utomeuropeisk travtävling kan mäta sig med dem. Tittar man på William Hill och andra bettingsajter som har bra utbud på travspel så är det också tydligt att de europeiska loppen dominerar.

De tre giganterna inom trav

Förutom Frankrike och Sverige är det dock ett tredje land som har en stark travscen: USA. Det är det land som tillsammans med Frankrike var först med att arrangera organiserade, regelbundna tävlingar under 1800-talet. Fortfarande är det dock så att galoppen har större fäste i den amerikanska befolkningen, men hela 70 trav-banor finns ändå utspridda i landet. Det finns stora lopp som Hambletonian Stakes, Dexter Cup, Little Brown Jug och Breeders Crown-serien som både går i USA och Kanada (den svenska motsvarigheten med samma namn har liknande upplägg).


Källa: Pixabay

En distinkt skillnad mellan amerikanska och europeiska travtävlingar är att det i USA oftast används passgångare istället för diagonaltrav som är det vanliga i Sverige och Europa. Ungefär tre fjärdedelar av loppen är med passgångare, medan resterande är trav. En annan skillnad är att europiska banor är 1 000 meter långa (eller ibland 800). I USA är längden nästan alltid en ”mile”, det vill säga 1 609 meter. Den enda mile-banan i Sverige, och norra Europa för den delen, är Tingsrydstravet.

Hambletonian Stakes i USA

Om det är en utomeuropeisk tävling som kan mäta sig med Elitloppet och Prix d'Amérique så är det Hambletonian Stakes. Det är ett årligt lopp som går i början av augusti och är till för treåriga hästar. Inom den kategorin rankas tävlingen som världens största. Det är ett lopp med rik historia, där första loppet arrangerades redan 1926. Varje år har loppet vunnits av en amerikan, med två undantag. Det senaste var i fjol då Forbidden Trade med Bob McClure från Kanada i sulkyn körde hem vinsten. Det andra är 2001 då Scarlet Knight med vann på Meadowlands Racetrack.

En intressant notis är att Hambletonian Stakes 2002, alltså året efter Scarlett Knight segade, så vann hans bror Chip Chip Hooray. Båda har det legendariska, amerikanska varmblodet Pine Chip som far.

21 maj 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)