Sveriges bästa kuskar | Gratis travtips | SvenskaTrav

Övriga sidor

Sveriges bästa kuskar

I Sverige är trav en populär sport att både titta och betta på. Det är också en populär sport att utöva. Genom åren har det kommit fram flera framgångsrika kuskar och några har lyckats utmärka sig som de bästa i världen.

Sören Nordin

Sören Nordin kallas ibland för den moderna, svenska, travsportens fader. Det var han som alltid hade bäst odds inför loppen på hemmabana, Solvalla, under 50- och 60-talet. Han blev den första svenska kusken att väljas in i nordiskt travs Hall of Fame, 2007. Under sin långa karriär vann han totalt 3 221 segrar.

Som kusk var han en av de första svenskarna att bli känd internationellt. Han var den första svensken att vinna Prix d’Amérique 1950, med hästen Scotch Fez. Han blev även första svensk att vinna Elitloppet 1953, med stoet Frances Bulwark – en travhäst som också är invald i Hall of Fame. Efter sin kuskkarriär blev Nordin tränare. Hans hästar var lika framgångsrika som han och sammanlagt vann han tretton derbyn. Hans sista seger som tränare vann han i Italien 1999, vid 72 års ålder.

Nordin har fortfarande rekordet för flest segrar i Svenskt Travderby. Han vann loppet elva gånger.

Stig H Johansson

Den som tog över kronan efter Sören Nordin var Stig H Johansson. Sammanlagt vann han otroliga 6 222 segrar. Han är känd över hela travvärlden, och har kallats för världens bästa travkusk. Han har kört några av världens bästa travare, bland annat Victory Tilly. Under karriären vann han bland annat Prix d’Amérique en gång (1993), Elitloppet sex gånger, Svenskt Travderby sju gånger och Åby Stora Pris fem gånger. Till råga på det blev han Allsvensk Champion nio gånger.

Karriären som kusk avslutades 2005 och Stig H arbetar nu som tränare. Däremot dyker han upp i sulkyn ibland. Det hände i år på Solvalla, då han inte hittade någon som kunde köra hästen Fixi Mearas i ett bredlopp. Ekipaget slutade på en tredjeplats, skriver Travronden.se/referat.

Björn Goop

Den fortfarande aktive kusken, Björn Goop, har bokstavligt talat trav i blodet. Hans pappa, Olle Goop, var Sverige mest vinstrika kusk fram till dess att sonen började tävla. Björn Goop blev i januari 2020 den första svensken att vinna Prix d’Amérique två gånger, skriver Aftonbladet.se/sportbladet. Första gången var 2018 med hästen Readly Express och senast var med Face Time Bourbon. Han har redan vunnit över 7 000 segrar, och karriären är långt ifrån över för 43-åringen. Han har vunnit Elitloppet tre gånger och han har blivit utsedd till Årets Kusk två gånger.

Likt Sören Nordin är det nu Björn Goop som tenderar att ha bäst odds inför de stora travloppen. Till skillnad mot för 70 år sedan är trav- och sportbetting mer tillgängligt. I dag går det att hitta spelsajter på nätet och jämföra deras utbud och bonusar, förklarar BonusFinder.com/sv. Det finns specifika bonuserbjudanden för olika speltyper, såsom casino och betting. De vanligaste erbjudanden för sportbettare är insättningsbonusar eller gratis spel.

Det finns ett stort travarv i Sverige och kommande kuskar känner av de höga förväntningarna. Detta kan visserligen sporra dem till att bli ännu bättre. Goop den yngre lyckades slå flera av både Stig H och Nordins rekord. Frågan är vem som kan slå hans, när han lägger spöt på hyllan.

24 sep 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)