Succé för Sverigetränare i Hambletonian 2019

Nyligen avgjordes ett av världens mest prestigefyllda travlopp. Hambletonian Stakes är en årlig travtävling som har arrangerats i USA sedan 1926. Det är det första och mest prestigefyllda loppet som ingår i den amerikanska Triple Crown, som även inkluderar Yonkers Trot och Kentucky Futurity. Loppet körs med treåriga varmblodiga hingstar, och endast två gånger har loppet vunnits av en annan nation än USA.

Kanadensisk vinst

Det blev en skrällseger på travbanan Meadowlands Racetrack i New Jersey lördagen den 3 augusti. Det kanadensiska ekipaget med hästen Forbidden Trade, som kördes av kusken Bob McClure, fick en superstart och blev de första över mållinjen med en hel nos. Paret lyckades kvala in till finalen via en tredjeplats i försöksheaten och vann det 1609 meter långa loppet med tiden 1.09,0. I och med vinsten vann de 500 000 dollar, vilket motsvarar 4,7 miljoner kronor.  

Hambletonian är ett av de största sportevenemangen som arrangeras i USA. Det är också ett av de största internationella travloppen för hästar och stall från hela världen. Storleksmässigt kan det jämföras med US Open för golf eller US Open för tennis. Den sistnämnda tävlingen är nästa stora sportevenemang som arrangeras i landet. Enligt bet365 nyhetsrapporteringar och betting odds är det hemmahoppet Serena Williams som är en klar förhandsfavorit. Oddsen för att hon vinner US Open är 5.00.  

Tre svenska hästar i finalen 

De flesta förväntade sig inte att det skulle bli en kanadensisk seger i Hambletonian Stakes. Många trodde istället att det skulle bli en svensk seger. Marcus Melander, som är brorson till Stefan Melander som vann loppet med Scarlett Knight 2001, hade hela tre hästar med i finalen. Storfavoriten var Greenshoe, som kördes av kusken Brian Sears. Starten blev däremot stökig och Greenshoe hamnade bakom Forbidden Trade och lyckades aldrig komma ikapp. Istället blev det en prestigefylld andraplats och en prissumma  på 2,5 miljoner kronor. De andra två hästarna, Gimpanzee och Green Manalishi, sprang in på tredje och femteplatsen. 

Marcus Melander är en av de främsta travtränarna i USA. Efter loppet sa han att han såklart var besviken och att det kanske var lite för kort vila för Greenshoe mellan försöken och finalen. Han påpekade samtidigt att det är lika för alla hästar och att han ändå var nöjd och kommer igen nästa år. 

En seger för Melander

En seger kunde Marcus Melander i alla fall ta med sig hem. I loppet James Doherty Memorial, som körs med ston istället för hingstar, vann han och ägaren Anders Ström med Hypnotic Am. Hästen sprang in på tiden 1.10,2 och gjorde att duon tog hem en prispott på 2,9 miljoner kronor. Han ställde även upp med en häst i loppet Peter Haughton Memorial, som körs med tvååriga hingstar, men fick nöja sig med en andraplats. Efter den intensiva travhelgen meddelade den hyllade tränaren att han och alla i stallet skulle åka hem och vila upp sig. 

Eftersom Sverige är ett av världens mest travintresserade länder har svenska tränare, kuskar och hästar dominerat i flera storlopp. Det har hittills bara blivit en helsvensk seger i Hambletonian, men nio svenskhästar har vunnit under en annan flagga.

13 aug 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)