Spel På Trav

Världsledande inom travsport

Året börjar leda mot sitt slut och vi har sett fina prestationer från såväl kuskar som hästar. I början av januari anordnas Solvalla Champions där man kommer att hylla alla mästare och mästarinnor och sedan sparka igång säsongen 2017. Förhoppningsvis kommer svenskt trav vara minst lika framstående som tidigare.

Travsport är stort i Sverige och det är en växande sport, både när det gäller intresse för att följa den och för att utöva den. Sverige är idag ett av de ledande länderna inom travsport och vi är med och utvecklar samtidigt som vi är ledande inom djurhållning och hur hästarna sköts och tränas på bästa sätt. Travsport är, tillsammans med fotboll, en av de populäraste sporterna att betta på. Innan man placerar sina bets är det viktigt att läsa de senaste sportnyheterna så att man kan väga oddsen mot dem. Har verkligen hästen med lägst odds störst chans att vinna?

Sverige: en hit i Frankrike

Det går bra för svenskt trav, både när det gäller hästar, kuskar, tränare och ledning. Framför allt bra gick det för Team Westholms Apollon de Kacy som vann Prix Varenne i Cagnes-sur-Mer tillsammans med kusken Dominik Locquenuex. Men det är inte bara på banan vi har gjort ett intryck.

Den franske tränare Franck Leblanc har valt att återigen skicka sin häst, super-stoet Anna Mix, till svenska Axevalla och tränaren Sofia Aronsson. Anna Mix vann i november en plats i den prestigefyllda tävlingen Prix d’Amerique. Nu vill tränaren att hon ska släpp alla tankar på Frankrike och banan Hippodrome de Vincennes i Paris. Stoet behöver bli bättre i sina starter och hon har haft problem med voltstarterna. Hon presterar bra när hon väl är på banan men riskerar att tappa i början, något som Leblanc hoppas kan bli bättre av hennes vistelse i Sverige.  Huruvida det har gett några resultat får vi se i slutet av januari.

Allsvensk hockeyspelare blev kuskprofil

Den 23:e december kommer en mycket omtyckt och beundrad catchdriver säga adjö till sin karriär. Sören Ericsson har hunnit bli 64 år gammal och kört över 20 000 lopp samt knipit över 1500 vinster. Gävlekusken har sysslat med trav sedan han var 18 år gammal och har egentligen bara tagit uppehåll när man han gjorde lumpen och behövde arbeta i en tapetverkstad. Ett tag spelade han ishockey så högt upp som i den allsvenska ligan men var tillslut tvungen att välja mellan sporterna och han valde utan tvekan trav.  

2005 gick han från att vara tränare till att bli heltidskusk. Han har kört in över 75 miljoner kronor och man kan lugnt säga att han är otroligt nöjd med sin karriär. Hans två sista lopp körs den 22:a och 23:e december, båda är lunchlopp men den första är i Romme och den allra sista i Bollnäs.

Däremot kommer han inte helt säga hejdå till trav-världen. Han kommer fortsätta som aktieägare och har trav som fritidsintresse, även om han och hans fru hoppas kunna resa mer och bara ha kvalitetstid. 

horses

(Bilden heter "Horses" (CC BY-ND 2.0) och är tagen av Karsun Designs Photography.)

15 dec 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)