Spännande framtid för svensk travsport

Travsporten i Sverige står inför en spännande framtid och det kan komma att ske flera ändringar de närmaste åren.  Under förtroenderådets möte i mars diskuterade man hur Sverige ska föra sporten framåt och vad man ska sätta som utvecklingsmål.

Mars har däremot inte bara handlat om planering och vi har fått se fina prestationer från hästar och kuskar i bland annat V86 och många av oss ser nu fram emot årets upplaga av Elitloppet, sista söndagen i maj. Förra årets vinnare, Nuncio, kommer att tävla i år igen och enligt bet365 är oddsen för en andra vinst 3,40. Däremot är det inte Nuncio utan Bold Eagel som tros ta hem vinsten 2017 med oddsen på 2,75.

Trots härliga tävlingsdagar har Svensk travsport fått kritik och det är det nya travprogrammet som har kritiserats. I ett försök att förenkla programmet ändrade man layouten, förminskade texten och ändrade hur man skriver ut decimaler. Klagomålen haglade in och Svenskt trav stod handfallna. De visste inte om att layouten skulle ändras och arbetar nu för att ta fram ett nytt och bättre program. 

Måste ha mål

Svenskt trav träffades tillsammans med flera ledningar och banorganisationer i mars för att diskutera travsportens framtid i Sverige. Man tog upp viktiga punkter som huruvida man ska flytta verksamheten utomlands, vilka framtida utmaningar sporten möter och vad som är ett önskvärt läge. Huvudfrågan var helt enkelt: hur ska man ta svensk travsport framåt. Trots många frågeställningar kom man överens om att man måste ha målbilder istället för att bara ta upp vilka utvecklingsområden som finns.

Solvalla får äntligen en egen dag

Stockholmsbanan Solvalla är känd i svensk folkmun, även av de som inte följer travsport. Solvalla är värd för flera stora och internationella lopp och har sedan 50-talet arrangerat Elitloppet. Men banan har inte haft en enda egen tävlingsdag, till banledningens stora missnöje, något som nu kan komma att ändras. Nästa år kan de få tillåtelse att hålla en egen tävlingsdag på kvällstid, men de har änu inte fått ett självklart ”ja”. Solvallas sportchef Markus Myron är däremot positiv och hoppas få besked innan sommaren.

Solvalla! - Forslundagymnasiet.(Bilden heter "Solvalla!" (CC BY-SA 2.0) och är tagen av Forslundagymnasiet.)

Stjärntränare nysatsar

En häst att hålla ett extra öga på den här säsongen är Rolex Bigi. Efter att ha opererat båda framknäna och ha genomgått en lång rehabilitering i drygt 9 månader gjorde 7-åringen Rolex Bigi comeback i V86. Bigi hade stora förhoppningar på sig som 3-åring och har sprungit hem flera fina vinster. Men förra året tog det stopp och hästen deltog endast i 3 starter. Tränaren Maria Törnqvist är jättelycklig över framstegen som gjorts och hon berättade för media att det viktigaste är att han mår bra och att han tycker att det är roligt att springa igen.

(Bilden heter "Necklace, Solvalla 2011-05-18" (CC BY-SA 2.0) och är tagen av Stockholm Farm.)

Törnqvist har spännande planer framför sig. Nyligen köpte hon Stall Däningsholm med målet att bygga upp en verksamhet som tränar unghästar för framtiden, men än så länge har hon inte satt planerna i verket.

10 apr 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)