Snart är det dags för Elitloppet på Solvalla

Nu är det inte långt kvar till starten på Sveriges största travhelg. Mellan den 24 och 26 maj körs Elitloppet på Solvalla i Stockholm. Arrangörerna är mer än nöjda över startlistorna som börjar att fyllas upp och några av världens just nu bästa hästar har tackat ja till sin inbjudan.

elitloppet-2019
(Källa: Pexels)

Nu pågår de sista förberedelserna för både arrangörer och ekipage, och det är otroligt svårt att säga vem som kommer att vinna 61:a upplagan av tävlingen.

Fem stora namn

Hittills har fem framstående hästar accepterat sina rosa inbjudningar till en plats i Elitloppet. Readly Express är favoriten att vinna, i alla fall om man ska tro nyhetsuppdateringarna och oddsen för sportbetting. Den svenska superhästen, som tränas av Timo Nurmos, har flera fina segrar från tävlingar som Prix de France, Prix d’Amerique och Grand Criterium de Vitesse. Det saknas däremot en Elitloppsseger, men med vinstoddsen 2.75 ser det ut att kunna bli en förstaplats.

Däremot finns det ytterligare svenskt motstånd i form av Propulsion och Double Exposure, som båda tränas av Daniel Redén och tillhör stallet StallZet. De andra två konkurrenterna kommer från Frankrike och är inga mindre än Dijon och Aubrion Du Gers. Dijon, med tränaren och kusken Romain Derieux, anses vara Readly Express huvudkonkurrent. Den franska hingsten har legat svensken hack i häl hela säsongen och kom senast in på andraplatsen bakom Express i Grand Criterium de Vitesse. Aubrion Du Gers ägs i sin tur av den tidigare kusken Jean-Michel Bazire och kommer att köras av Jos Verbeeck. Totalt har hästen sprungit in 23 miljoner kronor och vunnit 42 av 66 startade lopp.

Börjar redan på fredagen

Självaste Elitloppet körs på söndagseftermiddagen, men travfesten börjar redan på fredagen. Entrén öppnar klockan 10 och helgen börjar med en traditionell travlunch som följs med starter i lopp 1 och V65. 

Under lördagen drar tävlingarna i gång på allvar och Sweden Cup, V75 och Harper Hanovers körs. Det sistnämnda loppet är det populäraste och kanske mest spännande efter Elitloppet eftersom det körs i tre varv. 

Sedan kommer söndagen och det är dags för de absoluta främsta hästarna att springa. Världens bästa hästar ställer upp i Elitloppet som spänner 1609 meter. Utöver det körs Elitkampen, Montéeliten, Lärlingseliten samt tre- och fyraåringseliten. Enligt schemat slutar tävlingarna klockan 18.20, men festligheterna brukar fortsätta långt in på måndagen.

Internationell folkfest

Elitloppshelgen på Solvalla är inte bara en stor fest för Sverige. Det har blivit en internationell travhelg som lockar till sig de bästa hästarna, kuskarna och alla som är intresserade av trav vill vara där. Nytt för i år är att prispengarna för 2-8:e platserna i söndagens lopp har höjts. Vinnaren får fortfarande 3 miljoner kronor, medan tvåan nu får 1,5 miljoner kronor och trean 750 000 kronor. Summorna sjunker sedan ner till 40 000 kronor för ekipaget som kommer in på en åttonde plats.

internationell-folkfest
(Källa: Pexels)

Även de som inte är intresserade av trav dras med i stämningen som uppstår på Solvalla. Och för de som gillar trav är det utan tvekan en av årets största tillställningar. 

9 maj 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)