Så skiljer sig V75 från hur hästkapplöpning hanteras i andra länder

V75 är unikt i världen när det gäller spel på hästar. Här tittar vi närmare på vad V75 är och på vilket sätt det är unikt i förhållande till hur spel på hästar går till i övriga delar av världen.

Vad är V75?

V75 som spelform lanserades år 1993. Idag genomförs V75 varje lördag eftermiddag (kl. 16:20) på en travbana någonstans i landet. Ibland genomförs extra V75-tävlingar på söndagar eller andra dagar i veckan. Spelet går ut på att försöka tippa vem som kommer att vinna i sju förutbestämda lopp. För att vinna gäller det att få fem, sex eller sju rätt. Vinstpotten fördelas alltså på de som har fem, sex eller sju rätt. Om ingen klarar att få så pass många rätt flyttas potten till kommande omgång och bildar på det sättet en Jackpot. Samma sak gäller om värdet fem, sex eller sju rätt understiger 15 kronor. Radpriset ligger på 50 öre.

Om en eller flera av de hästar som du har tippat på inte kan starta får du automatiskt in reservhästar: antingen sådana som du valt själv eller enligt insatsfördelningen vid tillfället.

Det finns en rad faktorer att ta hänsyn till för att bli framgångsrik när det gäller spel på V75. Det viktigaste och mest grundläggande är att samla så mycket information som bara är möjligt. Läs intervjuer och ta del av försnacket inför varje lopp du ska spela på.

Försök också att sätta dig in i vilket spelbolag som erbjuder bäst odds för just de tävlingar du är intresserad av. De flesta bolag erbjuder spel via såväl din webbläsare i datorn som via nedladdningsbara appar i telefoner och surfplattor.

Det är också viktigt att titta närmare på startspår för hästarna. Vid voltstart är de bästa spåren oftast 1, 6 och 7 medan vid bilstart brukar det vara en fördel att starta antingen i spår 2, 3, 4 eller 5. Dessutom finns det en rad yttre faktorer som kan påverka hästarna. Hur lång restid har hästen till loppet? Långa transporter kan göra även den bästa hästen riktigt trött.

V75 - historik och popularitet

Varumärket V75 etablerades den 30 oktober 1993. Den allra första V75-tävlingen utspelade sig på Jägersro. Premiärloppet vanns av hästen Copiad.

Den högsta vinsten som hittills delats ut låg på hela 67 312 633 kronor. Det var den 27:e februari 2010.

De tre största V75-vinsterna genom tiderna är följande:

Det finns många fördelar med att spela på hästar och sport jämfört med andra typer av spel. Att spela på exempelvis hästar ger dig möjlighet att basera dina bedömningar på kunskaper om aktuella förutsättningar. En etablerad strategi är att lära sig så mycket som möjligt och att försöka analysera hur sannolikt ett visst utfall kan vara. Oavsett om du utövar betting på nätet med 888 eller via någon annan sajt är det viktigt med en genomtänkt spelstrategi.


Source: Pexels.com

Hästkapplöpning runt om i världen

Hästkapplöpning är en utbredd sport som utövas på många platser i världen. Sverige är bara ett land av många där ridsport verkligen slagit igenom. Svenska ridsportförbundet är en av många organisationer som verkligen bidragit till sportens framgång. De flesta länder utövar hästkapplöpning i en eller annan form. Särskilt stor är sporten i Storbritannien och Irland. Men hur tävlingarna går till och formerna för att spela på hästar skiljer sig åt mellan olika länder.

När det gäller amerikansk hästkapplöpning så är Triple Crown en riktig höjdpunkt. Detta följs upp av Breeders Cup som brukar följas av en stor publik via TV-sändningarna. Utanför Europa är det förmodligen Australien som har flest fans när det gäller hästkapplöpning. Melbourne Cup brukar kunna stoltsera med riktigt bra hästar.

Frankrike är ett annat framstående land när det gäller hästkapplöpning runt om i världen. Här finns några av världens bästa jockeys, hästar och tränare. I Hong Kong hittar vi de modernaste banorna i världen. I Dubai pågår tävlingar från november till mars. Höjdpunkten är Dubai World Cup Night som erbjöd den fantastiska summan på över 200 000 000 svenska kronor i prispengar år 2018. 

Därför är V75 unikt

Spel på hästar förekommer som sagt i de flesta länder. Det handlar oftast om att satsa pengar hur hästarna ska prestera i specifika lopp. Det finns dock exempel att spel på hästar är förbjudet på vissa banor, såsom Springdale Race Course. I de flesta fall där spel är tillåtet sker vadslagningen genom att spelarnas pengar slås samman i en pott och de delas sedan ut proportionellt mellan vinnarna efter att ett avdrag gjorts från potten. Detta brukar betyda en hel del skatteintäkter för landet som arrangerar tävlingen i fråga. Över 800 miljarder svenska kronor satsas årligen i 53 olika länder.

En vanlig typ av spel i USA är den som går ut på att satsa pengar på en viss häst. Om den hästen vinner loppet så vinner spelaren en viss summa pengar beroende på oddset för just den hästen. En annan spelform innebär att spelaren tippar på att hästen kommer komma antingen etta, tvåa eller tre i ett lopp. Eftersom det är betydligt lättare att få rätt i ett sådant fall är oddsen också mycket lägre. Om det endast är ett fåtal hästar som deltar i loppet erbjuds inte alltid den här spelformen.

Det finns även varianter på de här speltyperna. En variant går ut på att tippa en exakt inbördes ordning i vilken hästarna kommer att gå i mål - i ett och samma lopp. En annan variant innebär att tippa vilka hästar som kommer att vinna i flera olika lopp. Här närmar vi oss något som liknar V75 men i fallet USA finns inte alls samma genomslag och kultur kring spelformen som i Sverige. Det finns en kontinuitet och en självklarhet när det gäller V75 som vi inte hittar i något annat land, i alla fall inte när det handlar om att tippa vinnaren i sju på varandra efterföljande lopp.

Att spela på hästkapplöpning i Storbritannien är ett vanligt fenomen och formerna varierar. Mellan april 2017 och mars 2018 uppgick omsättningen för hästkapplöpning i Storbritannien till 4,3 miljarder pund. Majoriteten av de pengar som satsas på hästkapplöpning i Storbritannien sker via ombud, antingen i spelbutiker eller online. År 2018 fanns det 8,5 tusen ombud i Storbritannien. Denna siffra förväntas minska avsevärt under 2019 när regeringens begränsningar inom området träder i kraft.


Source: Pexels.com

Kan V75 sprida sig till andra länder?

V75 skulle absolut kunna sprida sig till andra länder. Populariteten i Sverige säger säkerligen något om hur lyckat formatet är. Kanske är det något lockande med enkelheten och tydligheten i upplägget. De flesta klarar att tippa vinnaren i ett åtminstone ett par lopp, vilket gör att spänningen ofta finns kvar ända fram till det sista - och därmed i många fall - avgörande loppet.

Om andra länder är mogna för formatet återstår att se. Många länder har sina egna former som är precis lika populära som V75 och i många avseenden handlar det om tradition och historia vilka former som får genomslag. När formerna väl har satt sig kan det krävas mycket för att nya former ska hitta sin plats.

28 okt 2019

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)