Klassiska travlopp | Gratis travtips | SvenskaTrav

Övriga sidor

Klassiska travlopp

Travsporten har en lång historia som sträcker sig 200 år tillbaka i tiden, då de första travtävlingarna kördes i USA och Frankrike. Så småningom började allt mer organiserade tävlingar att köras. Några av de blev riktiga klassiker som körs än idag.

Prix d'Amerique

Prix d'Amerique, eller Prix d'Amerique som är det officiella namnet, är världens största travtävling alla kategorier och har körts ända sedan 1920. Loppet körs alltid sista söndagen i januari på klassiska Hippodrome de Vincennes utanför Paris. Prix d'Amerique är ett så kallat Grupp 1-lopp och mäter 2 700 meter. 

Genom åren har svenska kuskar varit mycket framgångsrika i Prix d'Amerique. Inte minst Björn Goop, som nyligen tog sin andra raka seger med den franska hästen Face Time Bourbon. Totalt har Björn Goop tre segrar i Prix d'Amerique då han även vann 2018 med svenska hästen Readly Express. Förutom Björn Goop har också Örjan Kihlström med Maharajah 2014, Helen A Johansson med Ina Scot 1995, Stig H Johansson med Queen L. 1993, Berndt Lindstedt med Dart Hanover 1973 och Sören Nordin med Scotch Fez 1950 vunnit det franska storloppet.

Face Time Bourbon'Facetime' - Fury19 via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Elitloppet

Svenska Elitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som är det officiella namnet, är en riktig klassiker inom travsporten och har körts sedan 1952. Loppet är precis som Prix d'Amerique ett Grupp 1-lopp och mäter en engelsk mil, 1 609 meter. När Elitloppet kördes för första gången 1952 var det i samband med 25-årsjubiléet av Solvalla som travbana. Varje år bjuds 16 hästar in till Elitloppet. Ekipagen delas sedan in i två kvalheat där de fyra bästa i varje heat går till finalloppet. 

Genom åren har många spännande Elitlopp utspelat sig på Solvalla och det har också bjudits på flera riktiga skrällar. Framför allt 2017 när Timoko med Björn Goop i sulkyn och ett odds på 30,89 inte bara var först över mållinjen utan också körde in på rekordtiden 1:09,0. Elitloppet är för övrigt också ett mycket populärt evenemang hos spelbolagen, fullt i paritet med de största fotbollsmatcherna.

Flest segrar i Elitloppet har Stig H Johansson med hela sex segrar mellan 1984 och 2000. Han är också den som deltagit i flest Elitlopp, hela 28 stycken. Sverige är inte helt förvånande det land som har flest segrar i Elitloppet, 24 stycken, men Frankrike skuggar tätt bakom med 23 segrar. Ingen häst har hittills vunnit fler än två gånger i Elitloppet.

Solvalla 1'Solvalla 1' Jan Ainali via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Hambletonian Stakes

Det största travloppet på andra sidan Atlanten är utan tvekan Hambletonian Stakes, eller Hambletonian som det kallas till vardags. Loppet har fått sitt namn efter hästen Hambletonian 10, som levde mellan 1849 och 1876 och som är anfader till alla amerikanska travhästar. Hambletonian, som körs på Meadowlands Racetrack utanför New York är endast öppen för treåriga amerikanska varmblod och mäter precis som Elitloppet en engelsk mil, 1 609 meter. 

Gemom åren har flera svenska kuskar vunnit Hambletonian. Först ut var Stefan Melander som vann med Scarlet Knight år 2001. Efter det har även Jimmy Takter vunnit med Trixton 2014 samt Åke Svanstedt som 2017 tog hem segern med Perfect Spirit.

2 feb 2021

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)