Klassiska svenska travbanor | Gratis travtips | SvenskaTrav

Övriga sidor

Klassiska svenska travbanor

I Sverige finns sammanlagt 33 olika travbanor, från Jägersro i söder till Bodentravet i norr, alla med sitt alldeles egna unika utseende. Merparten av Sveriges travbanor anlades under 1940-, 1950-, 1960-talet, men några är betydligt äldre än så och några av dessa tänkte vi titta lite närmare på här och nu.

Jägersro

Jägersro, strax utanför Malmö, invigdes redan 20 maj år 1907 och är således också Sveriges äldsta travbana. Det allra första loppet på Jägersro vanns av Lady Jeanette med B G Olander i sulkyn, eller närmare bestämt buggyn, som den fyrhjuliga vagn som man satt i bakom hästen hette på den tiden. Under de följande årtiondena var Jägersro Sveriges ledande anläggning för trav- och galoppsport. År 1928 kördes också det allra första Travderbyt som än i dag är en av de främsta tävlingarna på Jägersro. Ett annat känt lopp, Hugo Åbergs Memorial, kördes för första gången 1970 och 1993 kördes också det allra första V75-loppet på Jägersro med Copiad och Erik Berglöf som vinnare. Banan på Jägersro mäter 1 000 m och har runt 100 tävlingsdagar per år. I höstas beslutades dock att nuvarande Jägersro kommer att rivas och istället kommer ett helt nytt toppmodernt hästsportcentrum att byggas strax intill. Den nya anläggningen beräknas stå klar inom tre till fyra år.

Solvalla

Solvalla strax utanför Stockholm är Sveriges nationalarena för travsport och tillika Nordens största travbana sett till publikkapacitet med plats för inte mindre än 40 000 åskådare. Solvalla invigdes 31 juli 1927 och under det första året kördes sammanlagt sju olika tävlingar. År 1930 hade antalet tävlingsdagar stigit till 36 stycken och omsättningen hade ökat till fem miljoner kronor. År 1952 är ett viktigt år i Solvallas historia eftersom det var då som Elitloppet kördes första gången, som en del i Solvallas 25-årsjubileum. Sedan dess körs Elitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som är det officiella namnet, varje år sista söndagen i maj. Genom åren har en rad stora namn vunnit Elitloppet som exempelvis Ego Boy, Copiad, Victory Tilly och Varenne. Vilken häst som är favorit i årets Elitlopp kan man få en fingervisning om genom att kolla på oddsen. Hos till exempel Redbet är det oerhört jämnt mellan Bold Eagle och Propulsion vilka har ett vinnarodds på 2.50 respektive 2.75. För Propulsion hade det förstås suttit fint med en seger eftersom han kom tvåa i Elitloppet förra året.

'Solvalla' by Jan Ainali
Source: 'Solvalla' by Jan Ainali via Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Åbytravet

Åbytravet i Mölndal strax söder om Göteborg tillhör precis som Jägersro och Solvalla en av de riktigt klassiska travbanorna i Sverige. Åbytravet invigdes 28 juni 1936 och har runt 60 tävlingsdagar per år. Samma år som Åbytravet invigdes instiftades även Åby Stora Pris, en tävling som körs än i dag. Två andra klassiska tävlingar som körs är Svenskt Mästerskap samt Olympiatravet, som näst efter Elitloppet är Sveriges främsta travtävling med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor. Precis som Jägersro planerar även Åbytravet att bygga nytt. Bland annat kommer läktaren att renoveras samtidigt som man även planerar att bygga ett 16 våningar högt hotell i anslutning till travbanan.

'Åbytravet' by Luen
Source: 'Åbytravet' by Luen via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

24 maj 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)