Inför Svenskt derby

Det är dags för Svenskt Derby på Jägersro, en av årets absoluta höjdpunkter i galoppkalendern. Årets derby avgörs 15 juli och firar i år hundraårsjubileum. 

Tio olika tävlingar

Under årets derbydag kommer totalt tio olika tävlingar att avgöras. Huvudtävlingen, som mäter 2 400 meter, är förstås Svenskt Derby 2018 med en prispott på sammanlagt tre miljoner kronor. Utöver prissumman delas även Skånska Fältrittsklubbens hederspris ut till den segrande hästens ägare, tränare, uppfödare, ryttare samt vårdare. Dessutom delas Bo Birgers vandringspris ut till uppfödaren av bäst placerade svenskuppfödda häst. 

Näst efter Svenskt Derby är den främsta tävlingen under tävlingsdagen Zawawi Cup, i alla fall om man ser till prissumman som ligger på totalt en miljon kronor och där segraren tar hem inte mindre än 600 000 kronor. Dessutom går Zawawi Cup i sprintklassen då det mäter 1 200 meter. Övriga lopp under tävlingsdagen är bland annat Scandic Svenskt Derby Consolation, Taittinger Derby Day Sprint, Margareta Wettermarks Minneslöpning samt Malmö Stads Pris, samtliga med prispotter på mellan 300 000 och 500 000 kronor. 

Speltips

Som bekant kan derbylopp vara ganska svårtippade något som inte minst visade sig förra året när jätteskrällen tillika högoddsaren Dorcia vann med jockeyn Carlos Lopez i sadeln. Efter att ha kommit smygande i sista kurvan kunde Dorcia ta sig förbi övriga hästar på upploppet. Segern för Dorcia innebar också att ett sto vann Svenskt Derby för första gången sedan 2001. 

För den som känner att den vill komma i spelform inför Svenskt Derby kan det vara ett bra tips att ladda med lite olika typer av galoppspel, som det faktiskt finns en hel del av. Ett av de kanske bästa spelen är Champion Jockey: G1 Jockey Gallop Racer. Ett spel som kan spelas genom att man rör på hela kroppen istället för att styras med en handkontroll. Spelet finns anpassat för flera plattformar. Perfekt om man vill komma i form, eller kanske intressera barn och barnbarn. Ett annat galoppspel, om man vill sitta lite mer still, är Sure Win som bland annat går att hitta på Vinnarum.com. Spelet är utvecklat av Microgaming, kända för att vara det bolag som utvecklade den första online casino mjukvaran 1994. Utvecklarna har med bra ljudteknologi lyckats skapa ett spel med mycket humor och samma atmosfären som på en galoppbana.

Firar 100 år 

Svenskt Derby är en av de riktigt klassiska galopptävlingarna i Sverige som i år till och med firar 100 år. När den första upplagan av derbyt avgjordes den 30 juni år 1918 fanns förutom hela 15 000 åskådare även dåvarande kronprinsen och kronprinsessan på plats.

Sedan premiäråret har förstås mycket hänt, men premisserna är desamma. Endast treåriga fullblod får starta, vilket innebär att en häst endast får en enda chans att vinna Svenskt Derby. Genom åren har det också funnits många klassiska derbyn. Ett av de mest minnesvärda är det från år 1955 när 20 000 personer tog sig till Jägersro för att se den brittiske flygattachén Peter Townsend och prins Ali Khan tävla, vilka bägge var mycket omskrivna i pressen vid den här tiden.

16 jul 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)