Övriga sidor


besöksräknare

Hur travsporten påverkas av en öppen spelmarknad

När spelmarknaden öppnades upp för fri konkurrens var det många som fasade att trav- och galoppsporten i Sverige skulle dö ut på grund av bristande finansiering. För första gången behövde hästnäringens huvudsponsor, ATG, konkurrera om platsen på marknaden.

Än så länge verkar det däremot inte som att finansieringen kommer att minska. Bolaget har fortfarande ett starkt grepp om marknaden och trots ett minskat spel på hästar lär det inte betyda slutet för svensk hästsport.

Fortsatt finansiering

Det fanns ett starkt motstånd från hästnäringen om att spelmarknaden skulle öppnas upp för fri konkurrens. Statliga ATG stod nämligen för finansieringen av Svensk Travsport och Svensk Galopp och många befarade att den skulle kunna minskas avsevärt. Vid årsskiftet stod det klart att spelbolaget och Svensk Travsport skulle splittras men att ATG fortfarande skulle ge sitt överskott till de båda verksamheterna. 2018 uppgick finansieringen till ca. 2 miljarder kronor och bolagets ledning hoppas kunna uppnå samma summa under 2019. Det statliga spelbolaget uppvisade ett bra första kvartal med en ökad omsättning. Däremot hade spelen på hästar sjunkit med 10 procent, men det har kompenserats upp med spel på andra sporter och nätcasino.  


(Källa: Pexels.)

Dominerar marknaden

ATG är fortsatt ett av de spelbolag som har ett starkt grepp om den svenska spelmarknaden. Ett 70 tal bolag har fått licenser av Spelinspektionen, men det är tydligt att bolag som sedan tidigare har varit etablerade i Sverige har haft en stor fördel. Ett tiotal av dem utgör närmare 85 procent av marknaden och Svenska spel och ATG står för mer än hälften av den. Däremot har några nya bolag slagit sig in bland de dominerande giganterna och det är inte alla etablerade bolag som har gått med vinst. Trots att ATG uppvisade en positiv kvartalsrapport är det flera som har gått med förlust. Några bolag har störtdykt på börsen och uppvisat en avsevärt sämre tillväxt än vad som förväntades. Det har också noterats att fler spelar fast för mindre summor. Detta kan förklaras av det nya systemet Spelpaus, vilket är ett system där spelare kan begränsa samt pausa sitt spelande hos samtliga spelbolag.


(Källa: Pexels.)

Ett namnbyte

Än så länge har Svensk Travsport och Svensk Galopp märkt av få skillnader jämfört med innan spelmarknaden öppnades upp. Vad som har varit tydligt är splittringen av Svensk Travsport och ATG, vilket bland annat har visat sig genom ett namnbyte på de tidigare V75-loppen. V75 är nämligen ett varumärke som ägs av ATG och Svensk Travsport har fått byta namn på sina tävlingar till Svenska Travligan (STL). Det nya namnet används nu i all deras kommunikation och det hoppas lyfta fram den sportsliga prestationen istället för enbart vadhållningen. Spelformen hos ombud och på nätet kommer däremot fortfarande att kallas för V75.

Först nästa vår går det att säga exakt vad den öppna marknaden har haft för inverkan på hästnäringen i Sverige. ATG hoppas som sagt uppnå samma resultat som tidigare år. Om det inte skulle lyckas är Svensk Travsport numera fria att söka både sponsorer och finansiering från annat håll – något som tidigare inte var möjligt.

24 May 2019

Övriga sidor


besöksräknare

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)