Hockeyproffsen med ett öga för trav | Gratis travtips | SvenskaTrav

Övriga sidor

Hockeyproffsen med ett öga för trav

Tro det eller ej, men det finns en nära koppling mellan trav och ishockey. Några av Sveriges allra största hockeystjärnor är stolta ägare av flera travhästar. Det finns till och med de som har valt att lämna hockeyn för en karriär i stallet. 

Följde travloppen från ishallen

Tvillingbröderna Henrik och Daniel Sedin är kända för sina arton år i det kanadensiska NHL-laget Vancouver Canucks. Efter att ha avslutat karriären 2019 fick de i februari, som tack för trogen tjänst, sina tröjor upphissade på Rogers Arena. Enligt sportsbetting och nyhetssajten bet365 var det här en hyllning som hade varit planerad i flera månader. Bröderna fick aldrig chansen att ge Canucks sin första Stanley Cup-seger, och i år är det återigen Tampa Bay Lightning som har bäst odds (6.00) att ta hem pokalen. Istället har de lyckats att vinna andra prestigefyllda tävlingar. De har bland annat vunnit Elitloppet på Solvalla.

Trav har alltid varit ett stort intresse hos Sedinbröderna. Det var inte ovanligt de tittade på trav från ishallen, vilket gav deras lagkamrater en chans att se sporten som annars inte är stor i Kanada. De har ägt flera travhästar genom åren, varav de köpte sin första häst när de spelade för Modo. Störst framgångar har de haft med hästen Nahar, som vann Elitloppet 2013. De har även vunnit Hugo Åbergs Memorial och Trotting Masters med Ed You samt Elitkampen med Tangen Haap. Bröderna har däremot ingen tanke på att själva börja träna och köra sina hästar. 

Foppa samarbetar med Goop

En annan hockeyspelare som har dille på trav är Peter ”Foppa” Forsberg. Han är hyllad som en av Sveriges bästa hockeyspelare. Han har varit med och tagit Tre Kronor till två OS-guld och fem VM-medaljer, varav två var guld. Hans prestationer slutade inte när han lade hockeyklubban på hyllan. Foppa har genom åren ägt flera framgångsrika travhästar och 2019 köpte han ytterligare två, skriver Aftonbladet. Den ena, Aramis Bar, tränas just nu av kusken Björn Goop. Goop blev den första svensken att vinna Prix d’Amérique för andra gången tidigare i år. Förutom Goop har han även hästar som tränas av Stig H Johansson och Svante Båth. 

Mitman blev hästskötare

Medan Foppa och Sedintvillingarna utövar sitt travintresse från läktaren har det före detta heltidsproffset, Simon Mitman, valt att gå till stallet. Efter att ha känt att en heltidskarriär som hockeyproffs inte var något för honom valde han att lämna sin klubb Vita Hästen, som spelar i Hockeyallsvenskan. Helt utan erfarenhet började han som stallskötare hos Conrad Lugauer, som har sitt stall i Skåne. Travintresset har gått i familjen och Simon har tillsammans med sin pappa ägt flera hästar. En av dem, Harran Boko, står i stallet som Mitman numer arbetar i. Hans mål är däremot inte att förbli stallskötare. Vintern 19/20 tog han sin kusklicens och kommer nu att börja som lärling, berättade han i en intervju med Expressen.

Det kanske inte finns några direkta likheter mellan ishockey och trav, men det hindrar inte utövare från att intressera sig för respektive sport. Och det går inte att förneka att flera hockeyproffs verkligen verkar ha ett öga för travsporten. 

17 jul 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)