Hästkapplöpning: Intresset finns även i Sverige

Om du frågar en svensk vad ”hästsport” innebär kommer majoriteten av de tillfrågade att säga trav, och inte dressyr eller kapp-/hinderlöpning. Och det är egentligen inte så konstigt. Sverige är ett av världens största travländer som tillsammans med sina nordiska grannar håller flera prestigefyllda travtävlingar året runt.

Betyder detta att man inte intresserar sig för någon annan form av ridsport i Sverige? För att titta närmare på hästkapplöpningen tar vi oss en titt på de största internationella tävlingarna och Sverige crème-de-la-crème när det kommer till hästkapplöpning. 

Horse racing av Paolo Camera.
Bilden heter "Horse racing" (CC BY 2.0) av Paolo Camera.

Anrik historia

Ridsport är en av världens äldsta sporter och nästan överallt i världen har man funnit nöje i att se hästar hoppa och springa fort. Det är något speciellt att se de ståtliga djuren visa upp sin fulla potential och det är heller inte konstigt att hästsport är en av de populäraste sporterna att tipsa på. Gambling.com har listat flera sajter just för hästsport och tagit fram tips och knep för vad man ska tänka på när man väljer häst att satsa på. Förutom att tänka på vilken jockey som rider hästen och vilken tränare som står bakom hästen, måste man även ha faktorer som hästens vikt, distansen och underlaget i åtanke.

Från Storbritannien till Dubai

Storbritannien är nära förknippat med hästkapplöpning och de flesta känner nog till Royal Ascot, där den fem dagar långa tävlingen börjar med att den brittiska monarken rider fram i sin ståtliga vagn och där det är lika spännande att titta på hästarna som det är på publiken. Några andra stora publikmagneter och prestigefyllda tävlingar är bland annat:

"Kentucky Derby 2014-0214" av Bill Brine
Bilden heter "Kentucky Derby 2014-0214" (CC BY 2.0) och är tagen av Bill Brine.

Kentucky Derby – USA:s största kapplöpningsrace som har besökts av såväl kungligheter som presidenter. Hit lockas både hästintresserade och den sociala eliten och här har några av världens bästa jockeys och hästar galopperat fram. Racet kalls även för ”The run for the roses” och har pågått sedan år 1875.

Dubai World Cup – Hästintresset i Dubai är stort men på grund av den extrema värmen hålls det inte lika många lopp i landet som det gör på andra platser. Faktum är att hettan har gjort att flera långa lopp, framför allt med kameler, springs med robotjockeys. Men i Dubai World Cup är riktiga jockeys som rider hästarna och i år var det den norske jockeyn William Buick som både överraskade och showade mest.

Svenskt Grand National

Bara för att travsporten är större och mer synlig för den vanlige svensken betyder det inte att det inte finns några galopptävlingar. Tvärtom så anordnar Svensk Galopp flera nationella och internationella tävlingar. Svenska Grand National hålls årligen (ända sedan 1971) på Österängs Galoppbana vid Strömsholms Slott i mitten av juni. Där tävlar rideliten i steeplechase på en banan som är 4200 meter lång. Förutom det hålls ytterligare 7 kapplöpningslopp, bland annat ett för endast arabiska fullblod. En rolig anekdot, och för att visa att Sverige tillhör galoppeliten, är att vandringspokalen som följer med vinnaren hem är donerad av ägarinnan av Aintree – galoppbanan där stora Grand National hålls. 

12 jul 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)