En fullspäckad travsommar väntar

I höstas var det många som var oroliga inför ändringarna som planerades för 2018 säsongen, men när de väl presenterades kunde alla pusta ut – allt blev nämligen till det bättre. Under året kommer det att hållas travtävlingar varje dag förutom på julafton och man har lagt till extra tävlingsdagar för de olika traven. I sommar kommer man även att arrangera kusk-EM tillsammans med grannlandet Norge, och man hoppas kunna locka till sig ännu fler åskådare från livets alla hörn. 

DSC_3051 av Ole C Eid ("DSC_3051"(CC BY-SA 2.0) tagen av Ole C Eid.)

Alla gillar trav

Sverige är en av de ledande nationerna inom travsport, och den nation som har största följarantal till sin storlek. Därför är det inte konstigt att det finns traventusiaster även inom andra sporter. En av dessa är hockeyspelaren Magnus Nygren, som 2017 lämnade Färjestad för schweiziska Davos HC. Han lyckades nyligen sätta alla rätt under V86 i Åby och han har visat sig vara en riktigt vass spelare på hästar, såväl som på isen. Enligt honom handlar hans framgångar från travläktaren mycket om att lita på sina egna värderingar och magkänslan, samt att man ska ha öron och ögon med sig på vad som händer runt banan och i stallen. Däremot är det inte säkert att han kommer att vara med i landslaget Tre Kronor under VM i år. Enligt uppgifter från en sajt för sportsbetting har Sverige inte lyckats få ihop en stadig trupp ännu och oddsen pekar mot att Kanada vinner med 2.25. 

DSC_3047 av Ole C Eid ("DSC_3047" (CC BY-SA 2.0) tagen av Ole C Eid.)

Fler till travet

Det är inte ovanlig att travloppen blir till ett större event, och man vill då givetvis erbjuda något för hela familjen. Därför kommer man i år att göra fler travdagar till familjefester med artister och underhållning för trav- och hästintresserade i alla åldrar. I juli kommer man på Kalmartravet att kunna lyssna på Melodifestivaldeltagarna Samir och Viktor som kommer och uppträder, samt se cirkusuppvisningar och träffa populära sagofigurer – givetvis kommer även den traditionella ponnyridningen att finnas samt en chans att träffa hästarna. Marknadschefen för Kalmartravet har välkomnat idéen som även har spridits till andra trav, och om vädret bli fint hoppas man att det kommer att komma uppemot 5000 besökare. 

Inför kusk-EM 

2018 är även ett extra spännande år för svenskt trav, då Sverige tillsammans med Norge kommer att arrangera kusk-EM i slutet av juni. Kampen om EM-titel när uppdelad i 10 lopp, varav fem kommer att hållas på Åbytravet och fem lopp på Bjerke. Den kusk som samlar på sig flest poäng under loppen är den som vinner titeln. Senast en svensk vann guldet var 2002 i form av Erik Adielsson, och gången innan dess var det Jim Frick 1987. Totalt är det tolv europeiska nationer som representeras i mästerskapet och deltagarna väljs ut efter hur de har rankats i antalet segrar från föregående år. I år kommer Sverige att representeras av Ulf Ohlsson, som säger att han ser fram emot att få tävla mot de andra kuskarna och att det kommer att bli en rolig erfarenhet då det är första gången som han är med. 

7 maj 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)